Angstens gave – v. Markus Floris Christensen
ANGSTENS GAVE – V. MARKUS FLORIS CHRISTENSEN, PH.D. I NORDISK LITTERATUR
Angst er et komplekst fænomen i menneskers liv, der er blevet fortolket på mange måder gennem historien. I dag opfattes angst som noget sygeligt, når den melder sig uden at der er reel fare på færde. Derudover anslår psykiatriske studier, at angst udgør ét af de mest dominerende ”mentale sundhedsproblemer” på globalt plan.
I dette foredrag vil jeg forsøge at vise, hvordan angst kan forstås som et menneskeligt grundvilkår, der ligger til grund for selverkendelse og digterisk skabelse fremfor som et sygeligt fænomen, der skal fastsættes i kliniske kategorier. Det vil jeg gøre ved at give eksempler fra litteraturens og filosofiens historie. Når vi går til litteraturen og filosofien, får vi nogle andre svar på, hvad angst er, og hvordan angst skal forstås, end vi gør, når vi spørger en læge. Angsten bliver en eksistentiel og organisk formkraft fremfor en psykisk og diagnostisk sygdom.
Vi er vant til at forbinde angst med tab. Angst for at tabe kontrollen, angst for at tabe ansigt, angst for at dø. Vi overser, at angsten er givet og giver. Angst giver anledning til sjælelig forvandling og kalder til ydre og indre kamp. Det kan litteraturen bidrage til at gøre os klogere på.
—- Praktisk information:
Københavns Universitetsbibliotek (KUB), Søndre Campus, Karen Blixens Plads 7
Fri entré.